Kerítéstervező
IMG-LOGO
ICON 0
  • A kosara még üres.

Összesen: 0 Ft
Regisztráció     Belépés

5 jel, hogy fém kerítését ki kell cserélni

2020-11-04
Cimke:

A fém kerítéseket azért szeretjük, mert tartósak és erősek. Azonban vannak olyan esetek, amikor meg kell fontolni a cserét, mivel még a fém kerítéseknek is vannak ellenségei. Ha tartásából veszít, már csak idő kérdése, hogy ne lássa el funkcióját.

Minden kerítést érdemes rendszeresen ellenőrizni és karbantartani.

Sorra vettük, mik azok a jelek, amik árulkodnak arról, hogy ideje a fém kerítés cseréjének, javításának.

 

1. Véletlen kár

Az első és talán legegyértelműbb jel, ha a kerítése jelentős szerkezeti károsodást szenvedett gépjármű balesetéből, fák kidőléséből vagy időjárási eseményekből. Ebben az esetben itt az ideje egy új kerítésnek. A sérült területek nemcsak a kerítés szerkezeti integritását csökkentik, hanem veszélyeztethetik személyes biztonságát. Ne várja meg, amíg a kerítés kidől, mert nagyobb baleseteket is okozhat.

2. Rozsda

A modern fémkerítéseket gyakran speciális rozsdamentes anyagokkal vonják be. Azonban előfordul sajnos, hogy a túl kedvező áru termékek, ezekkel a bevonatokkal nem rendelkeznek nem is beszélve a régebbi típusú kerítésekről. Manapság egyre gyakrabban megfigyelhető, hogy bontott kerítéseket újrahasznosítanak, ami egyrészt pénztárcabarát, másrészt, olyan már nem gyártott kerítésekre bukkanhatunk, amik gyönyörű, kézzel készített alkotások. Azonban ezeknél tábláknál hatványozottabban előfordul, hogy keletkeztek rakta olyan sérülések, amelyek mentén rozsdásodásnak indul. Gyakori volt a hegesztéses szerelés, illetve a táblák vágása, amiket nem kezeltek javító festékkel. A horganyzott réteg nagyon sokszor teljes mértékben hiányzik.

 

Alapvető fontosságú a foltok azonosítása és azonnali kijavítása, hogy megakadályozzuk a rozsda elterjedését. Fokozottan figyeljen az illesztésekre. Ezeken a részeken a leggyakoribb a korrózió és a legveszélyesebb is, ugyanis gyengítheti a kerítés stabilitását.

Szerencsére a kisebb foltoknál elegendő a javítás, de ha rozsdásodás kiterjedt, érdemes megfontolni a teljes cserét.

3. A fém erősen meghajlott, megvetemedett, ferde vagy megereszkedett

A hajlott területek azt jelentik, hogy a fémkerítés súlyos károkat szenvedett. Gondolhatja, hogy a helyükre való visszahajlás egyszerű módja a károk orvoslásának, de az ilyen típusú mozgás tovább gyengíti a fémet. A hajló kerítés komoly biztonsági kockázatot jelent, mivel nagy az esélye annak, hogy kidől és megsebesít valakit. Ráadásul mivel az okokat nem szüntetjük meg a visszahajlítással, a tábla a szerkezetre további nyomást fog helyezni, tehát nem csak egy elem elhajlása a gond, hanem az oszlopok, rögíztő elemek és betonalap eldeformálódása is.

 

4. Meglazult és sérült rögzítő elemek

A kerítés rögzítő elemeinek (csavar, szeg, bilincs, kengyel) vizsgálata szintén fontos része a kerítés ellenőrzésének. Ha a rögzítők rozsdásodtak, vagy kilazulnak, elhasználódtak, vagy már nem rögzítik a kerítés egyes részeit, akkor számolhatunk vele, hogy a kerítés előbb- utóbb szétesik. Ezeket a rögzítőket mindenképpen cseréljük. Jó hír, hogy ez azonban jóval kisebb összegbe kerül, mint a kerítés teljes cseréje, viszont végső soron azt előzzük meg.

 

5. Leromló hegesztések

Manapság már nem javasoljuk a hegesztéses illesztést. Ha bilinccsel vagy kengyellel rögzítjük a táblák, nem sértjük fel a tábla felületét. Minden formálás során, mint például a méretre vágás vagy a hegesztés, megsértjük a tábla kezelt felületét, így kitesszük az idő múlásának. A rozsdásodás ezeken az illeszkedési pontokon a leggyakoribb. A hegesztés helyett ezért válasszon inkább más rögzítési formát, de ha mindenképpen vágni vagy hegeszteni kényszerül, használjon javító festéket.

A hegesztett részek elrozsdásodásával az a legnagyobb baj, hogyha kezelni akarjuk a táblát, muszáj a rozsdás rész eltávolítani, így előfordulhat, hogy a kerítéstábla már nem lesz megfelelő méretű.

 

Fém táblás kerítést keres? Keresse bátran fém kerítésekkel foglalkozó munkatársunkat, Dudás Attilát.

Teljes kerítésrendszer értékesítése, szakértő tanácsadás.
dudas.attila@keritesrendszerek.hu

+36/20-576-3704